fbpx
Alb'swiss TV
Zvicër

Rreth 200 mijë vende të lira pune në Zvicër

Ekonomia zvicerane po lulëzon. Për vite me radhë papunësia në Zvicër ka qenë në nivelin më të ulët. Sekretariati Shtetëror për Çështje Ekonomike “SECO” ka raportuar për një normë papunësie prej rreth 3 për qind që nga viti 2011.
Në shkurt është raportuar për 2.7 për qind. Kompania “x28”, e cila është specializuar me shërbimet që lidhen me vendet e lira të punës.
Sipas radarit të tyre tremujor të punës, më 15 shkurt, 196,841 vende pune ishin shpallur si të lira në Zvicër. Në muajt e fundit, është bërë e qartë se ekonomia zvicerane po ngadalësohet. Natyrisht kjo nuk ndikon në tregun e punës, përcjell albinfo.ch.
“X28” kërkon automatikisht shpalljet e vendeve të lira të punës në platformat e specializuara për publikimin e tyre dhe direkt në faqet e internetit të kompanive. Sic raporton «Tages-Anzeiger» kjo tregon se 46 për qind e të gjitha vendeve të lira të punës mund të gjenden direkt në faqet e internetit të kompanive. Vendet e lira të mbetura do të shpallen përmes agjencive të rekrutimit. Rreth 10 për qind e të gjitha vendeve të lira të punës janë të lira në pozita ekzekutive.
Në cilët kantone janë vende të lira të punës?
Ka shumë vende të lira, sidomos në kantonet e Bernës dhe Cyrihut. Sipas studimit, mbi 20,000 vende pune duhet të plotësohen në të dy kantonet. Të paktën në Appenzell Innerrhoden. Tani ekzistojnë vetëm 281 vende pune.
Cilat industri janë në kërkim të punonjësve të rinj?
Sipas studimit, punëtorët e ndërtimit janë më të kërkuarit. Rreth 9500 vende pune shpallen në këtë industri. Kjo pasohet nga kujdesi shëndetësor me pak më shumë se 8,500 vende të lira pune. Dhe punonjësit janë gjithashtu në kërkim të dëshpërimit në industrinë e hotelerisë. Ka 8400 vende të lira pune. Gjithashtu në 5 të lartë të numrit të vendeve të lira të punës për industrinë janë shkencat kompjuterike dhe shitja me pakicë. Por jo vetëm kompanitë private po kërkojnë punëtorë. Pothuajse 5000 vende pune në administratën publike duhet po ashtu të plotësohen.
Cilat vende pune janë më të reklamuara?
Infermieret janë aktualisht më të kërkuarit në Zvicër. Deri në afatin e 15 shkurtit, 5400 pune ishin të lira. Por edhe elektricistët duket se janë të rrallë: 4000 vende të lira të punës u reklamuan në të gjithë Zvicrën. Po ashtu muratorët janë ndër profesionet më të kërkuara të punës. Kjo gjithashtu tregon se bumi i pasurive të paluajtshme ende ka nevojë për specialistë të rinj.
Cilat kompani po kërkojnë punëtorë?
Sipas studimit, Coop është lider në mesin e kompanive që punësuan staf të ri. “Coop” po kërkonte gati 1.000 punonjës të rinj. Por kompanitë si Posta e Zvicrës, UBS ose Credit Suisse kërkonin më shumë se 400 punonjës të rinj.

Të ngjajshme

Mërgimtarët tanë në Zvicër, ende mbajnë të ndezur vatrën e gjuhës dhe kulturës sonë në Medvegjë

admin

Zvicra dënon me burg kosovarin, u siguroi njerëzve kredi me dokumente false

admin

Zvicra fillon dhënien e lejeqëndrimeve për emigrantë

admin

Muratorët paralizojnë Gjenevën!(VIDEO)

admin

Arbër Bullakaj tenton të bëhet shqiptari i parë në Parlamentin nacional të Zvicrës

admin

Nënshkruhet Protokolli Teknik për Lehtësira të udhëtarëve dhe mallrave mes Kosovës dhe Zvicrës

admin
Loading...
Loading...
%d bloggers like this: