10.8 C
Geneva
E mërkurë, 20 Tetor, 2021

Në ditën e nënshkrimit të marrëveshjes, Kosova dhe Serbia do të bëhen anëtare të BE-së

Bashkëpunimi midis vendeve të rajonit është një parakusht për progres për të gjithë, tha Zijad Beçiroviq nga Instituti Ndërkombëtar për Studime të Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) sot, duke shtuar se vendet e Ballkanit Perëndimor mund të përparojnë drejt BE-së vetëm nëse mbështeten te njëri-tjetri dhe me një qasje të përbashkët, raporton Tanjug.

Ai beson se e drejta e krizës së koronavirusit ka treguar pozicionin e Serbisë në marrëdhëniet rajonale dhe ndërkombëtare dhe pozicionin e presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

“Është htë një lloj i ri i doktrinës së Aleksandar Vuçiqit, madje u pranua në Bruksel – një qasje e re, inovative për zgjidhjen e problemeve rajonale, dhe ai e filloi atë pak më shumë se dy vjet më parë kur vizitoi presidentin francez, Emmanuel Macron dhe kur ai tha se nuk përfaqëson më vetëm Serbinë, por po kërkon të ndihmojë vendet e tjera në rajon”, tha Beciroviq.

Ai tregoi se BE-ja duhet të tregojë shumë më tepër ndjeshmëri ndaj vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe shtoi se pret që Sllovenia të përpiqet të imponojë vendet e Ballkanit Perëndimor të bashkohen me BE-në shpejt dhe në një paketë gjatë presidencës së saj të BE-së nga 1 korriku.

Beçiroviq gjithashtu beson se fundi i problemeve midis Prishtinës dhe Beogradit në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme duhet të ketë një dispozitë që thotë se në ditën e nënshkrimit të marrëveshjes, Kosova dhe Serbia bëhen anëtare të BE-së.

“Unë nuk mendoj se dikush në Serbi do të nënshkruajë një marrëveshje tjetër që do të jepte disa garanci të zbrazëta në të ardhmen e paparashikueshme. Atje, BE-ja mund të korrigjojë të gjitha gabimet e saj që ka bërë ndaj rajonit dhe ndaj Serbisë për shumë dekada me këtë dispozitë në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme”, thotë Beçiroviq.

Të Fundit
spot_img
Postime të ngjajshme
spot_imgspot_img