8.2 C
Geneva
Saturday, December 9, 2023

Nëntori, muaji i krenarisë dhe i dhembjes së popullit shqiptar!

Nëntori, muaji i krenarisë dhe i dhembjes së popullit shqiptar!

Shkruan: Sami ARIFI

Festat e Nëntorit janë muaji i përpjekjeve sakrificës i dhembjeve të mëdha, po, mbi të gjitha është muaji i krenarisë së popullit shqiptar!

  • Ngritja e Flamurit të popullit të arbërit (shqiptar) në Krujë, i quajtur në popull Nëntori i Parë i Ngritjes së Flamurit, 28 Nëntor të vitit 1443 u bë nga kryeheroi ynë kombëtar Gjergj Kastrioti-Skënderbeu…
  • Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë si dhe Ngritja e Flamurit Kombëtar Shqiptar në Vlorë, më 28 Nëntor të vitit 1912 nga kryetrimi dhe diplomati i kohës Ismail Qemali…
  • Kongresi i Alfabetit dhe i çështjeve kombëtare në Manastir u zhvillua më 14-22 Nëntor të vitit 1908, ku, kryetar i Kongresit të Alfabetin në Manastir dhe çështjeve të tjera Kombëtare ishte Mit’hat Frashëri, ndërsa Komisioni i Alfabetit të Gjuhës Shqipe në Manastir ishte në përbërje: 1.Mit’hat Frashëri (Kryetar i Kongresit); 2.Gjergj Fishta (Kryetar i Komisionit për Alfabetin Shqip); 3.Luigj Gurakuqi (Anëtar i Komisionit); 4.Gjergj Qiriazi (Anëtar i Komisionit); 5.Ndre Mjeda (Anëtar i Komisionit); 6.Grigor Cilka (Anëtar i Komisionit); 7.Jak Buda (Anëtar i Komisionit); 8.Shahin Kolonja (Anëtar i Komisionit); 9.Sotir Peci (Anëtar i Komisionit); 10.Bajo Topulli (Anëtar i Komisionit); 11.Nyzet Vrioni (Anëtar i Komisionit)…
  • Dëgjimi i Zërit të Radio-Tiranës, për herë të parë ishte më 28 Nëntor të vitit 1938.
  • Ngadhnjimi i Shqipërisë mbi Nazi-Fashizmin u arritë më 28 Nëntor të vitit 1944.
  • Demonstratat për të drejtat kombëtare në Kosovë, më 27 Nëntor të vitit 1968.
  • Datëlindja e Komandantit Legjendar të UÇK-së, Adem Jasharit, më 28 Nëntor 1955.
  • Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, më 20-25 Nëntor1972.
  • Paraqitja e parë publike e UÇK-së u bë më 28 Nëntor të vitit 1997.

Populli ynë pagoi çmimin e shtrejt për lirinë e atdheut…

Uroj që aspiratat e popullit shqiptar të arrihen me kremtimin e festës madhore të Bashkimit Mbarëkombëtar, gëzuar për të gjithë shqiptarët kudo që ndodhen festat mbrëkombëtare të Nëntorit…

Të Fundit
spot_img
Postimet më të lexuarat
spot_imgspot_img