fbpx
16.7 C
Geneva
Saturday, June 1, 2024

“A po vjen Lajçak në Kosovë me thika mbi harta, apo si ndërmjetësues?”

Nga KMDLNJ kanë reaguar pas vizitës së paralajmëruar të përfaqësuesit të BE-së për dialogun, Miroslav Lajcak që për tre ditë do të qëndrojë në Kosovë.

Në këtë reagim KMDLNJ thotë se Lajçak sikur edhe Borell, janë bartës të dy posteve me rëndësi të veçantë për mbarëvajtjen dhe suksesin e bisedimeve Kosovë – Serbi dhe janë nga dy shtete, jo që nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës por, kurdo që iu është dhënë rasti janë deklaruar kundër duke pasur qëndrim paternalist dhe anues ndaj Serbisë.

“Në reagimet e pakta nga pala kosovare , kryesisht nga shoqëria civile, Borell dhe Lajçak kanë deklaruar se ata , ndonëse janë nga shtetet mohuese të pavarësisë së Kosovës, e përfaqësojnë politikën e BE-së e që na kanë vënë para një dileme; a është qëndrim i vetëm 5 shteteve që nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës e që përfaqësohen nga dyshi Lajçak dhe Borell apo qëndrim i BE-së, ndonëse pjesa më e madhe e shteteve e kanë njohur Kosovën shtet të pavarur dhe sovran . Borell hapatas flirton me forcat që e përkrahin ndryshimin e kufijve dhe ashpër e kundërshton pavarësinë e Kosovës kurse Lajçak , ndryshe flet në Prishtinë dhe, posa ta kalon kufirin e Kosovës me Serbinë nuk e keni të qartë a po flet Miroslav Lajçak apo Aleksandar Vulin për faktin se deklaratat i kanë të njëjta. Po ky Lajçak mundohet ta relativizojë rolin e SHBA –ve në këtë dialog i cili, deri më tani ka qenë dialog midis Serbisë dhe BE-së kurse, pas vizites së fundit deklaroi se Kushtetuta e Kosovës nuk është e shenjtë dhe ajo duhet të ndryshojë për formimin e Zajednicës–Bashkësisë së komunave të Serbisë në Kosovë apo edhe ndryshimit të kufijve”, thuhet në këtë reagim.

Tutje, nga KMDLNJ kanë përmendur hartën që u pa në zyrën e Lajcakut e ku Kosova ishte në kuadër të Serbisë.

“Nga Kosova pati reagime që, duket se as që i bënë përshtypje Mirosllav Lajçak dhe, me gjasë as vet BE –së për faktin se zëdhënësi Petar Stano, jo që nuk u distancua nga ky piraterizëm gjeografik dhe politik i Lajçak por se“ ia trashi lëngun“ duke thënë se pikërisht kjo hartë na bënë të qartë domosdoshmërinë e vazhdimit të bisedimeve dhe arritjen e një marrëveshjeje përfundimtare midis dy vendeve… Askush nuk u distancua dhe lëre më të kërkojë falje për këtë diversion të Miroslav Lajçak që, pa një distancim të qartë dhe kërkimfalje publike, po del se ky veprim i “sllovakut fluturues“, nuk qenka veprim personal por i vet BE –së. Aq më parë që vet BE–e , përkundër faktit se Kosova i ka plotësuar të gjitha kriteret për liberalizim të vizave , në mënyrë flagrante po ia shkelë të drejtat elementare të njeriut, të drejtën e lirisë së lëvizjes , njërën ndër vlerat kryesore identifikuese të vet BE-së. Duket se liberalizimi i vizave për Kosovën , ndonëse nuk thuhet qartazi nga BE–ë , prapavijën e refuzimit apo të lejimit e ka te arritja e një marrëveshjeje përfundimtare midis Kosovës dhe Serbisë , me kompromise (nuk thuhet cilat janë ato) dhe pa e kushtëzuar Serbinë me njohjen e Kosovës”, thuhet tutje.

“Deri më tani Mirosllav Lajçak nuk ka kërkuar falje për lojën me harta ku Kosova është pjesë integrale e Serbisë prandaj , veprimi më i butë që do të duhej ta bënin politikanët kosovarë është që të refuzojnë çdo takim me te deri sa të kërkojë falje publike dhe të distancohet nga ai veprim . Me , po të njëjtin Lajçak nuk do të duhej të takohen as përfaqësuesit e shoqërisë civile dhe as ata të mediave të cilët do të duhej ta injoronin këtë vizitë të një “ndërmjetësuesi“ krejtësisht të anshëm, që e dëmton rëndë procesin e bisedimeve. Gjithashtu, në çdo vend ku ka vetëdije të lartë shtetformuese, njerëzore , politike dhe kombëtare, Mirolslav Lajçak do të pritej me protesta të fuqishme, në çdo vend ku ka planifikuar takime. Duke e injoruar realitetin e krijuar në Kosovë të cilin, Lajçak po bënë përpjekje ta deformojë skajshmërisht, po krijon një presedan të rrezikshëm dhe dekurajues për ndërtim të paqes së qëndrueshme në çdo vend ku ka pasur shkelje masive të të drejtave të njeriut dhe Kosova i ka kaluar të gjitha tmerret për të lejuar që një përfituse politik, si puna e Lajçak të bëjë ekzibicione të tilla. Albin Kurti por edhe ata të tjerët që eventualisht pranojnë të takohen me një militant të shquar kundër pavarësisë së Kosovës , pa u distancuar nga veprimi i tij dhe lojës së ndyrë me harta , pa kërkimfalje publike , në fakt rrezikojnë të bëhen edhe vet pjesë të skenarit Lajçak. Faturat tjera, nga ky përfitues dhe mashtrues politik që po i shtynë para planet e Serbisë , nën ombrellën e BE –së, nëse kalohet aq lehtë, sigurisht se do të vijnë shumë shpejt”, thuhet në reagim.

Të Fundit
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Postimet më të lexuarat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img