fbpx
23.3 C
Geneva
Tuesday, July 16, 2024

Mungesë punëtorësh kudo në BE, të huajt viktima të punëdhënësve

Papunësia e regjistruar në Slloveni mbetet pothuajse në një nivel të ulët rekord. Muajin e kaluar 49716 persona kanë qenë të papunë, që është 3,7 për qind më pak se në janar dhe 6,9 ​​për qind më pak se në shkurt të vitit të kaluar.

Punëdhënësit e kanë gjithnjë e më të vështirë gjetjen e personelit të përshtatshëm dhe mungesa e punëtorëve nuk është vetëm në Slloveni, është problem i mbarë Bashkimit Evropian, dëgjuam në konferencën ndërkombëtare Labor Mobility në Slloveni.

Ashtu si Sllovenia, edhe shtetet e tjera anëtare e zgjidhin hendekun në tregun e punës duke punësuar të huaj dhe secili prej tyre ka metodat e veta të tërheqjes së stafit; mes tyre është edhe bashkëpunimi me vendet e Ballkanit Perëndimor.

Sllovenia, Austria, Kroacia apo Gjermania, kudo problemet janë të ngjashme: plakja e popullsisë, gjeneratat e reja numerikisht më të vogla, mospërputhjet strukturore në tregun e punës. E gjithë kjo çon në mungesë të punëtorëve në shumë fusha, por në veçanti bie në sy personeli i kujdesit dhe kujdesit social, i ndërtimit, i logjistikës dhe i teknologjisë së informacionit. “Mungesa e punëtorëve është e pranishme kudo në BE, por për fat të keq nuk i dimë shifrat totale. Dhe ne do të donim ta zbulonim këtë me observatorin për identifikimin e mospërputhjeve në tregun e punës”, tha për Delo , drejtori ekzekutiv i Autoritetit Evropian të Punës (ELA) Cosmin Boiangiu . Ata bashkëpunojnë me Komisionin Evropian, Eurostatin dhe autoritetet kombëtare të shteteve anëtare.

Gjermania, e cila ka një popullsi prej 85 milionë banorësh, ka nevojë për 400,000 migrantë për punë çdo vit për industri të ndryshme, tha Martin Claus nga Agjencia Federale Gjermane e Punësimit. Ai shpjegoi se spitalet po mbyllen në disa vende për shkak të mungesës së infermierëve dhe ai mbërriti në Slloveni pa një valixhe sepse nuk kishte staf për ta ngarkuar atë në aeroplan. Prandaj Gjermania po përpiqet të bëhet më tërheqëse për punëtorët e huaj. Për këtë qëllim, ata ngritën pagën minimale dhe lehtësuan rekrutimin e stafit dhe punëtorëve me arsim të lartë nga Ballkani Perëndimor. Ata gjithashtu kanë një program të veçantë për tërheqjen dhe trajnimin e infermierëve, i cili përfshin 5000 kandidatë nga Amerika e Jugut dhe Afrika e Veriut.

Në Slloveni, pjesa e punëtorëve të huaj tashmë arrin në 14 për qind. Shërbimi Slloven i Punësimit, i cili organizoi edhe konferencën, po përpiqet të ndihmojë punëdhënësit në gjetjen e personelit të huaj, duke përfshirë ngjarjet e prezantimit të vendeve të punës në Ballkan, të cilat do t’i vazhdojnë edhe këtë vit, por paralajmërojnë se procedurat ende zgjasin shumë. kjo është arsyeja pse kandidatët shkojnë diku tjetër. Ministri i Punës, Luka Mesec , tha se tashmë kanë miratuar disa zgjidhje për punësimin më të shpejtë të të huajve dhe se do të thjeshtësojnë edhe punësimin e personelit më të arsimuar. Mesec paralajmëroi se janë punëtorët e huaj ata që janë më shpesh viktima të shkeljeve të punëdhënësve, “pasi ata nuk janë të vetëdijshëm për të drejtat e tyre”.

Cosmin Boiangiu paralajmëroi gjithashtu se punëtorët nga vendet e treta duhet të mbrohen dhe të kenë të njëjtat të drejta si evropianët. Prandaj, në tryezën e eurodeputetëve është një propozim për t’i dhënë ELA-s kompetenca më të mëdha në zbulimin e shkelësve dhe gjithashtu pavarësi më të madhe financiare.

Kërkesa për punëtorë po rritet edhe në Kroaci për shkak të rritjes ekonomike. Drejtori i Shërbimit Kroat të Punësimit, Ante Lonçar , shpjegoi se kjo është arsyeja pse kuotat për punëtorët nga vendet e treta u hoqën dy vjet më parë dhe numri i tyre u rrit ndjeshëm. Vitin e kaluar ata dhanë 172 mijë leje pune për të huajt, por deri në dhjetor mbetën vetëm 90 mijë, pjesa tjetër punëtorë sezonalë ose të dërguar nga punëdhënësit në vende të tjera. Prandaj, qeveria kroate miratoi më parë ndryshime në legjislacion, i cili duhet të kontrollojë më me kujdes agjencitë për punësimin e të huajve. Numri i tyre u rrit nga dhjetë në 600. Në Bosnje dhe Hercegovinë, ata kanë probleme të ndryshme, në vend që të gjejnë staf, ata luftojnë me pyetjen se si t’i mbajnë ata ose si t’i tërheqin përsëri në atdheun e tyre.

Sipas Marko Lotrič nga Dhoma e Artizanatit dhe Ndërmarrjeve, mbajtja e talentit është gjithashtu një nga sfidat kryesore të Sllovenisë, pasi rreth një e treta e të rinjve me arsim të lartë largohen nga Sllovenia në një brez. Ai shtoi se punëdhënësit sllovenë janë të mirë, por teprimet duhet të eliminohen në fillim, për shkak të punëtorëve dhe dumpingut social.

Të Fundit
spot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Postimet më të lexuarat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img