fbpx
16.1 C
Geneva
Saturday, June 1, 2024

Rrjeti global i dyqaneve të rreme online: si u bënë mijëra zviceranë dhe komunitete të tjera viktima të mashtrimeve masive

Një grup kriminal në Kinë ka mashtruar një shumë të madhe me dhjetëra miliona euro duke përdorur rreth 76,000 dyqane të rreme në internet. Shumica e viktimave janë nga Evropa.

Mediat kanë zbuluar një rrjet të madh të dyqaneve të rreme në internet.

Një grup i vetëm kriminalësh në Kinë dyshohet të jetë pas rrjetit global prej mbi 70,000 dyqaneve të rreme në internet.

Të dhënat e kartave të kreditit të viktimave janë mbledhur dhe përdorur për aktivitete të tjera kriminale.

Disa media në bashkëpunim kanë zbuluar rrjetin më të madh deri më tani të dyqaneve të rreme në internet.

Grupi me qendër në Kinë operon rreth 76,000 dyqane të rreme në internet, dhe rreth 14,000 porosi janë bërë në Zvicër përmes këtyre dyqaneve.

Të dhënat e kartave të kreditit të klientëve mbledhen dhe përdoren për veprimtari të tjera kriminale.

Një grup i vetëm kriminalësh në Kinë, sipas një raporti të medias, është pas një rrjeti global me dhjetëra mijëra dyqane të rreme në internet. Siç raportoi portalet e Hamburgut «Zeit Online» të mërkurën, organizata është përgjegjëse për më shumë se 76,000 dyqane të rreme dhe dëm në shumë me dhjetëra miliona euro. Në total, mashtruesit kanë dëmtuar rreth 850,000 viktima në të gjithë botën. Kjo konsiderohet si rrjeti më i madh i njohur i faqeve të tilla mashtruese. Në Zvicër, përmes këtyre dyqaneve janë bërë gjithsej rreth 14,000 porosi.

Sipas «Zeit Online», faqet e rreme imitojnë ofertat në internet të markave të mëdha të modës si Adidas ose Nike. Kushdo që porosit atje, kurrë nuk merr mallin. Pikënisja e hetimeve ishin dokumentet e brendshme dhe të dhënat teknike të dyshuarve, të cilat kompania e sigurisë IT SR Labs zbuloi dhe ia dorëzoi «Zeit». Gjithashtu gazeta franceze «Le Monde» dhe britanike «Guardian» ishin pjesë e hetimeve.

Të dhënat e kartave të kreditit janë mbledhur Përveç kontratave të punës dhe dokumenteve financiare, në këtë grup të të dhënave gjenden edhe materialet mësimore dhe manualet e mashtruesve, sipas «Zeit Online». Ata dokumentojnë se si kriminelët krijojnë këto dyqane të rreme në mënyrë të automatizuar dhe në shkallë industriale. Markat, produktet, çmimet mund të zgjidhen me disa klikime brenda minutave, raporton portali. Në të njëjtën kohë, zhvilluesit ofrojnë infrastrukturën e tyre edhe për grupe të tjera, të cilat operojnë shumë dyqane të tjera të rreme.

Image
Një grup i vetëm kriminalësh në Kinë dyshohet të jetë pas rrjetit global prej mbi 70,000 dyqaneve të rreme në internet. Mediat kanë zbuluar një rrjet të madh të dyqaneve të rreme në internet.

Sipas raportit, ekipi bërthamë është me qendër në qytetin port të Fuzhou në juglindje të Kinës. Kriminelët përpiqen jo vetëm të bindin viktimat të bëjnë transferta. “Ata duket se mbledhin të gjitha të dhënat e kartave të kreditit për t’i përdorur për veprimtari të tjera kriminale”, tha Matthias Marx nga SR Labs për «Zeit Online». Pra, në grupe të të dhënave janë gjetur gjithashtu 476,000 numra kartash të kreditit duke përfshirë emrat dhe adresat dhe numrin e sigurisë tre-shifror.

Të Fundit
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Postimet më të lexuarat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img