-8.6 C
Geneva
Saturday, March 18, 2023

Gjurmët ilire edhe në Austri (pllakë ilire që vërteton banimin ilir në vitet 900-300 para Krishtit)

Diku në një vend në Austri nga arkeologët austriak u gjind një pllakë që në gjuhën gjermane shkruhej:
“Vendbanim ilir ne vitet 900-300 (para Krishtit), Mure mbroitese Kelte, në shekullin e parë , të shkaterruar nga romaket, ne shekullin e gjashtë”.
Ky gurë me mbishkrim ilir në gjuhën gjermane, nënkupton se ilirët ishin një fis i lasht, që pos Gadishullit Ballkanik ato kishin sunduar edhe një pjesë të Europës, ku gjurmët e tyre hasen edhe sot e kësaj dite, si gjurmë të freskëta dhe domethënëse.
Për gjurmët e ilirëve në tokat e Austrisë si sundimtar të lasht, flasin edhe shumë vepra të tjera, në shumë gjuhë, të cilat vërtetojnë saktësisht banimet ilire.
Fiset ilire, pos shtetit të Austrisë, gjurmet e tyre i kishin lënë edhe në shumë toka të vendeve tjera Europiane.
Photo Credit : Marea Arti
Location: Hainburg an der Donau
Austria
Shkrimi: LE

Të Fundit
spot_img
Postimet më të lexuarat
spot_imgspot_img