fbpx
19 C
Geneva
Tuesday, July 2, 2024

Lajm i keq për shoferët, shtrenjtohet nafta në Kosovë

Derivatet në Kosovë do të shtrenjtohen ditëve në vijim

Ditëve të fundit në Kosovë ka pasur rritje të çmimit të derivateve, e rritje të çmimeve paralajmërohet se do të ketë edhe ditëve në vijim. Aktualisht çmimi i dizelit në Kosovë është 98 centë, ndërsa i benzinës 1 euro, e ky çmim pritet të rritet për 5 centë.

Lirim të çmimit të derivateve deri në 80 centë kishte pasur një vit më herët kur në Kosovë u shënuan rastet e para me COVID-19.

Teksa pranon që ka rritje të çmimeve të derivateve ditëve të fundit, kryetari i Shoqatës së Naftëtarëve të Kosovës, Fadil Berjani, thotë se në këtë ndikon Berza dhe Organizata prodhuese OPEK, por që sërish potencon se në vend janë çmimet më të lira në rajon.

“Në tregjet ndërkombëtare ka rritje të çmimit e kjo do të reflektojë ditët në vijim edhe tek ne në Kosovë. Këto ditë çmimi është duke u rritur thuajse mund të themi lirisht një rritje shumë e lehtë me nga 1 cent në ditë, po në çmimet me pakicë nuk janë duke u lëvizur, këto çmime janë që një kohë të gjatë. Përafërsisht pritet të ketë rritje deri në 5 centë. Kjo ndikon në mënyrë automatike, kështu çmimi është sot mesatar 98 centë, do të thotë do të kemi mbi 1 euro çmimin në tregun tonë të Kosovës”, thotë ai.

Në rritjen e çmimit të derivateve, Berjani thotë se po ndikon prodhimi më i ulët që po bëhet si pasojë e pandemisë COVID-19.

Pikërisht pandemia thotë se kishte ndikuar që një vit më herët të ketë lirim të çmimit të këtyre derivateve.

“Dihet se çmimin e përcakton Berza dhe organizata prodhuese OPEC, kështu që ka pasur prodhim më të vogël dhe kur ka prodhim më të ulët gjithmonë edhe rritet çmimi. Po në Kosovë sot çmimet sillen përafërsisht 0.98 centë dizeli, benzina është 1 euro, kështu që çmimet në Kosovë janë më të lirat në regjion. Dihet se pandemia ka ndikuar në çmim dhe sot është duke ndikuar, se qarkullimi nuk ka qenë në pandemi ashtu siç duhet të jetë normalisht. Ndërsa, çmimet sot sillen në suaza të normales dhe çmimi për momentin është më i liri në regjion, qytetarët e Republikës tonë janë duke u shërbyer me çmimet më të lira në regjion përveç Maqedonisë e cila e ka 20 centë më lirë”, thotë ai.

Pavarësisht paralajmërimit se do të ketë rritje të çmimit të derivateve, ai thotë se qytetarët e Kosovës janë duke u furnizuar me derivate cilësore.

“Sa i përket cilësisë së derivateve të naftës besoj që qytetarët e kanë treguar realitetin, sepse nuk ka pasur ankesa. Është departamenti në Ministri të Tregtisë që kur ka naftë jo cilësore qytetarët duhet të lajmërojnë, kështu që qytetarët janë duke u shërbyer me derivate kualitative siç janë shtetet në regjion. Do të thotë këtë vit nuk kemi pasur probleme dhe nuk ka pasur ankesa”, thotë ai.

Naftëtarët në vend, Berjani thotë se janë përballur me probleme të shumta si pasojë e udhëzimeve administrative për pastrimin e rezervuarve dhe atij për kontroll të cilësisë së derivateve.

“Ne i kemi pasur dy probleme me udhëzime administrative, pastrimin e rezervuarve të cilin e anuloi kryeministri dhe tash e kemi që kontrolli i cilësisë të jetë në Ministrinë e Tregtisë apo do të jetë nën juridiksionin e Doganës së Kosovës. Ne si shoqatë kemi pasur takim me kryeministrin, kemi pasur takim edhe me ministrin Vesel Krasniqi. Kryeministri e tha para disa ditëve se ky udhëzim administrativ do të anulohet, sepse është në kundërshtim me të gjitha dispozitat ligjore dhe ne apelojmë që sa më parë ky udhëzim duhet të anulohet, kur dihet se Dogana e Republikës së Kosovës e ka kryer siç është më së miri (të njëjtën punë) dhe te të gjitha shtetet në regjion dhe në Evropë këtë punë e bënë Dogana. Pigmentimin ose ngjyrosjen të cilën e autorizon te një kompani tjetër, mendoj se është shumë gabim. Dogana e Republikës së Kosovës duhet ta bëjë këtë punë nuk i kushton bizneseve, përndryshe në qoftë se lejohet në kompani private ky çmim do të rritet, qytetari do të paguajë me siguri për 5 centë më shtrenjtë 1 litër dizel”, thotë Berjani.

Përveç këtyre, ai thotë se ky sektor është goditur edhe nga pandemia COVID-19, ku thotë se kanë pasur probleme të shumta.

Të Fundit
spot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Postimet më të lexuarat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img