26.4 C
Geneva
Sunday, July 24, 2022

Zvicër : Policia po gjurmon gjithnjë e më shumë telefonat e qytetarëve

Policia gjithmonë dëshiron të dijë më shumë nga shërbimi i mbikëqyrjes së Konfederatës, e cila ngjall kritika.

Policia po mbledh gjithnjë e më shumë të dhëna përmes monitorimit të celularëve. Megjithatë, personat në fjalë janë pothuajse gjithmonë persona të paqortueshëm, raporton të premten «Tages-Anzeiger».

Në Gjenevë, për shembull, numri i kërkimeve për fushë të antenave (Teknika të ndryshme monitorimi) është rritur kështu nga 0 në 2019 në 91 në 2021. Në Jura, kjo shifër është rritur nga 0 në 2019 në 68 në 2021. E njëjta tendencë konfirmohet për informacion kompleks (Teknika të ndryshme monitorimi). Në Gjenevë, ata shkuan nga 433 në 2019 në 935 në 2021. Madje në kantonin Vaud, ata shkuan nga 420 (420) në 1253 (2021). Një vështrim në statistikore i Shërbimit të Mbikëqyrjes së Korrespondencës së Postës dhe Telekomunikacionit (Shërbimi SCPT) tregon se ky zhvillim është i vërtetë në shumicën e kantoneve zvicerane.

Teknika të ndryshme monitorimi
Monitorimi në kohë reale: Monitorimi në kohë reale është përgjimi në kohë reale dhe transmetimi i njëkohshëm, pak i shtyrë ose periodik i të dhënave në lidhje me korrespondencën me postë ose telekomunikacion: dëgjimi i bisedave ose konsultimi me postë elektronike.

Monitorimi retroaktiv: Monitorimi retroaktiv përfshin të dhëna dytësore (kush ka thirrur kush, kur, ku dhe për sa kohë) për gjashtë muajt e fundit.

Informacion kompleks: Informacioni kompleks (dikur informacion teknik dhe administrativ) ofron informacion më të detajuar në lidhje me lidhjet e telekomunikacionit, siç janë kopjet e kontratave ose dokumentet e identitetit.

Informacion i thjeshtë: Informacioni i thjeshtë mund të jetë informacion bazë në lidhje me lidhjet e përdoruesve (lista në drejtoritë telefonike).

Kërkimi i personave të dënuar: Ky lloj kontrolli u mundëson organeve të ndjekjes penale gjetjen e gjurmëve të personave ndaj të cilëve është shqiptuar dënim me burg ose masë me heqje lirie.

Kërkimi urgjent: Jashtë procedimeve penale, masat e mbikëqyrjes së telekomunikacionit mund të urdhërohen për të gjetur një person të zhdukur, për shembull një alpinist të plagosur ose një fëmijë të humbur.

Kërkimet sipas fushës së antenës: Monitorimi retroaktiv i të gjitha komunikimeve, përpjekjet për të vendosur komunikime dhe të gjitha akseset në rrjet të bëra nëpërmjet një celulari specifik celular, në një vend të caktuar, çdo 2 orë.

Falë këtij informacioni, policia mund të zbulojë, ndër të tjera, se kush zotëron një numër të caktuar celulari, si e përdorin njerëzit internetin përmes celularit dhe ku ndodhen.

Sipas policisë, kjo rritje e theksuar vjen ndër të tjera edhe për kërkimin e antenave. Këto kontrolle i mundësojnë policisë të përcaktojë vendndodhjen e personave të dyshimtë. Problemi: Të gjithë personat e tjerë që ndodhen në afërsi të një personi të shpallur në kërkim regjistrohen dhe shfaqen në radarin e hetuesve.

Mbikëqyrje masive

Një ekspert i Shoqërisë Dixhitale, i intervistuar nga gazeta gjermanishtfolëse, i sheh të gjitha këto me sy kritik. Shoqëria Dixhitale është përkushtuar prej disa vitesh për të drejtat themelore në botën dixhitale. Për zëdhënësin dhe avokatin Martin Steiger, këtu kemi të bëjmë me përgjim masiv. E drejta për privatësi dhe e drejta për të dhënat e veta do të humbiste.

I pyetur në fund të vitit 2020 nga «Luzerner Zeitung», ai kishte denoncuar tashmë mungesën e transparencës së kësaj teknike të vëzhgimit (shënim: kërkimi sipas fushës së antenës): «Të gjithë njerëzit që u gjendën në hetues nuk do ta dijë kurrë.» Më pas ai kërkoi: «Çdo individ i interesuar duhet të informohet me SMS në mënyrë që të mbrohet nëse është e nevojshme.»

Kantoni i Vaud-it një numër i madh u gjurmuan pa dijeninë e tyre

Në vitin 2019, dhjetëra, madje qindra mijëra qytetarë kishin qenë në shënjestër të prokurorit publik të Vaud-it pa qenë në dijeni. Shkak për këtë përgjim masiv ishin një seri grabitjesh të korrierëve të parave në Zvicrën frëngjishtfolëse.Për të kapur autorët, Prokurori Publik i Vaud-it kishte bërë kërkime në terren. I kontaktuar në atë kohë, Prokurori Publik i Vaud-it kishte specifikuar se ky vlerësim ishte i kufizuar në «më së shumti dhjetë incidente të rënda», duke iu referuar serisë së grabitjeve të furgonëve.

Të Fundit
spot_img
Postimet më të lexuarat
spot_imgspot_img